Föreläsningar

DET ÄR INTE DU SOM ÄR SJUK, LILLEBROR
– DET ÄR VI SOM ÄR DET!

I den här föreläsningen talar jag om normer, grupptryck, skönhetsideal och mycket mer. Föreläsningen inleds med ett brev till min lillebror; ett brev som blev viralt i Sverige och i Norge under 2015. Brevet hittar du här. 

Foto: Daniel Ström

 


Fantastisk föreläsning 
/Katarina Andersson – socialpedagogstudent på Kalix Folkhögskola.  


Modig, klok och bekräftar så många tankar jag har och haft där jag funnit mig i situationer där jag brutit eller funderat på att ”bryta normen”. Tack.
/Linda Nammour – socialpedagogstudent på Kalix Folkhögskola.


Föreläsningen är en av de viktigaste jag har varit på, på länge. Det du tar upp är sådant alla behöver påminnas om och höra flera gånger i livet.
/Hilma Klasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet NBV (väst).


Föreläsningen innehåller både humor och djup; skratt och sorg.

Målet är att du som lyssnar ska inse hur mycket du påverkas av människorna omkring dig – hur mycket du präglas av normer och grupptryck, utan att du kanske ens märker det.

Föreläsningen bygger främst på personliga berättelser och reflektioner, men dessa varvas även med relevant forskning (forskning kring just normer och grupptryck). Detta för att skaka om åhörarna, inspirera dem samt ge dem kunskap om hur de kan utmana – och i längden förändra – destruktiva normer.

Till skolor och högskolor: Föreläsningens upplägg gör att den passar bra som en första introduktion till ämnet: normkritik. Den kan med andra ord utgöra en grund, på vilken ni sedan kan bygga vidare ett fortsatt samtal om (och arbete kring) normer och grupptryck.

Kontakta mig för mer information.


Fler recensioner: 

Suverän inledning som övergick i stor klokskap om viktiga förhållningssätt för mötet med elever och samarbetet med kollegor.
/Gunnar Holm (rektor på Fryshusets Gymnasium)

En viktig och bra föreläsning! Det var lätt att lyssna på dig med fullt fokus och jag uppfattade att även eleverna kände så. Jag tror att vi var många som hade viktiga funderingar och tankar med oss efteråt. Jag tyckte även om att det var personligt och naket. Du ”gömde” dig inte bakom en massa Power Point-bilder och annat, utan att det var verkligen DU och din historia och dina tankar som fick ta plats.  Tyckte även om hur du liksom ”tog in” åhörarna genom att stå nära oss och röra dig medan du pratade. Dessutom har det varit en bonus att du varit så trevlig att ha att göra med, både via mail och i verkligheten. 

/Cecilia Lund (kurator på Hässleholms Tekniska Skola)

Du har ett fantastiskt kroppsspråk som gör det lätt att vilja lyssna på dej. Du har jättebra flow när du pratar och har väldigt snygga pauser i pratet. Sen framstår du som väldigt sympatisk på scenen också. 
Tycker föreläsningen innehåller en bra kombination av exempel från ditt liv och av dina egna reflektioner och koppling till sådant andra har forskat om. Jättebra med övning i mitten och med frågor du ställer för egen reflektion, det ger bra omväxling.
Tusen tack för att du kom till oss i Norrbotten, jag tycker att föreläsningen är väldigt viktig. Ser fram emot att läsa din bok.
/Stina Carlsson, jurist och verksamhetsutvecklare på Rättighetscentrum Norrbotten